Utorak, 18. veljače 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Župa:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Župa info    |   Župski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Župa / Župski đir /    Sve vijesti iz rubrike đir

FOTO: Biskup Uzinić na svetu Anu: Tko će slaviti 200. godišnjicu crkve

26.07.2014.


Župa sv. Ane na Brgatu proslavila je u subotu 26. srpnja svoju nebesku zaštitnicu, no ovogodišnja proslava bila je posebna zbog činjenice da je ujedno svečano proslavljena i 100. godišnjica izgradnje nove župne crkve. Svečano euharistijsko slavlje predvodio je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić u koncelebraciji s 20-ak svećenika.

 

 

 

Govoreći o sv. Ani, majci Djevice Marije, i povijesti spasenja, aktualizirao je taj govor osvrnuvši se na stanje suvremene obitelji, te donio i medijski gotovo potpuno prešućenu vijest o Rezoluciji o zaštiti obitelji, koju je donijelo Vijeće za ljudska prava pri UN-u 25. lipnja ove godine, a u kojoj se između ostaloga kaže da „obitelj ima prvotnu odgovornost u odgoju i zaštiti djece te bi djeca, zbog potpunoga i skladnoga razvoja njihove osobnosti, trebala odrastati u obiteljskom okruženju i u ozračju sreće, ljubavi i razumijevanja“ i da je obitelj „temeljna skupina društva i naravno okruženje za rast i dobrobit svih svojih članova, a osobito djece“ koja bi trebala uživati »potrebnu zaštitu i pomoć (društva i države) kako bi u potpunosti mogla preuzeti svoje odgovornosti unutar zajednice.“ Nakon toga je iznio brojke o rođenim i umrlim, te vjenčanim i rastavljenim u Hrvatskoj, koji ne pokazuju nimalo pozitivan trend, nakon čega se upitao: „Ovo je ozračje u kojemu slavimo blagdan sv. Ane, majke blažene Djevice Marije i vaše nebeske zaštitnice i stotu obljetnicu izgradnje vaše župne crkve sv. Ane koju ste, pod vodstvom svojih župnika, osobito u posljednjim godinama don Roberta, obnovili i lijepo ukrasili i iznutra i izvana. Drago mi je što se zajedno s obnovom crkve građevine obnavljala i obnavlja živa Crkva ove župne zajednice, ali se sve jedno pitam, jer Brgat i naša biskupija nisu iznimka od Hrvatskog trenda, dapače, za koga ste sve ovo branili i za koga obnavljali i hoće li i za dvjestotu obljetnicu ove crkve ovdje na Brgatu vladati isto radosno ozračje. I tko će tad živjeti u našem Gradu, Župi, Rijeci, Konavlima, Primorju, Pelješcu, Korčuli i drugim našim otocima? Odgovor na ovo pitanje ne treba tražiti od proroka i vizinonara. Mi smo, mi i naš stil života, odgovor na to pitanje.“

 

 

 

 

Na kraju svima se posebno zahvalio župnik don Robert Čibarić, a pozdravljajući sve svećenike posebno je istaknuo prisutne bivše župnike koji su također ugradili dio sebe u ovih 100 godina. Župnik je pročitao i čestitku koja je stigla od predsjednika Hrvatske biskupske konferencije i bivšeg dubrovačkog biskupa mons. Želimira Puljića.

 

 

 

Nakon mise biskup je blagoslovio dva značajna umjetnička djela: oltarni mozak s likom sv. Ane koji je izradio akademski slikar Luka Petrač, kao i trg ispred crkve kojim dominira Gospin kip, a koji je djelo akademskog kipara Lovre Jakšića.

 

 

 

Nova župna crkva sv. Ane na Brgatu počela se graditi 1912. god., a  dovršena je i posvećena 1914. godine. Prije gradnje ove župne crkve, matična je crkva bila ˝stara sv. Ana˝, nekoć crkva sv. Petke, uz koju se formiralo župno groblje. Stara crkva postala je premalena i trošna, stoga se gradila nova crkva, koja je strašno devastirana u srpsko-crnogorskoj agresiji 1991/92. godine. Župnom crkvom je ponovno pet godina bila stara crkva sv. Ane, dok je 1997. nova ponovno obnovljena.

 

Šime Zupčić

Najčitanije (7 dana)

ŽUPSKO VIJEĆE: Načelniku Nardelliju godinama krivo obračunavana plaća
JEDNOGLASNO: Spomenik Župki na šetnici u Srebrenom
HOTEL PELEGRIN: Arhitekti nezadovoljni reakcijom Općine Župa dubrovačka


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja